Bianca Manoleanu

Cu una din vocile cele mai bune pentru genul atât de pretenţios al liedului, Bianca Manoleanu s-a impus în arta interpretativă ca soprană cu o foarte mare forţă de expresie, cu o frazare impecabilă şi o distincţie aparte”. Colaborează cu orchestrele filarmonicilor din Bucureşti şi din ţară, susţine numeroase concerte vocal-simfonice în compania unor prestigioase formaţii în Ungaria, Germania, Franţa, Italia, Japonia.

Urmând linia repertorială a profesoarei sale, Emilia Petrescu – care a considerat-o singurul său discipol –, aprofundează repertoriul de lied universal şi românesc.

Absolvirea la Viena a cursului de măiestrie sub îndrumarea mezzosopranei Christa Ludwig îi aduce aprecieri din partea acesteia: „Es war wunderbar Sie und ihre liebliche Stimme und Kunst kennen zulernen” („A fost minunat să cunosc arta şi cântul dvs. suav”)

Duo-ul Bianca şi Remus Manoleanu devine binecunoscut în ultimii ani, prin turnee efectuate în: Olanda, Germania, Japonia, America, Ungaria, Siria.

Creaţia contemporană de lied românesc reprezintă o prioritate.Sustine numeroase recitaluri cu prime auditii romanesti si lucrari contemporane din repertoriul universal. Este prezenta in festivalurile muzicale din Timisoara, Cluj Napoca , Tg. Mures, Craiova, Iasi , Constanta, Bacau,etc..precum si in festivaluri de muzica contemporana  – SIMN, MERIDIAN, CLUJ MODERN, TIMIȘOARA MUZICALĂ… După anul 2000 este prezentă cu recitaluri de muzică românească în toate ediţiile Festivalului George Enescu la Bucureşti. Deţine numeroase CD-uri şi înregistrări radio.

În toamna lui 2005, 2006 participă alături de pianistul Remus Manoleanu cu recitaluri de lied la Festivalul George Enescu organizat în Germania (Heidelberg), Belgia (Bruxelles) şi Franţa (Strassbourg).

În 2006, susţine ca solistă a ansamblului Romanian Baroque Orchestra sub conducerea lui Alison Bury  un lung turneu de concerte la Londra, Paris, Bruxelles, Luxemburg, Amsterdam.

Alaturi de orchestrele filarmonice din Satu-Mare, Tg. Mures, Cluj Napoca, sustine concerte in Germania, Franta, Italia, Belgia, Marea Britanie, Ungaria, cu un bogat repertoriu  vocal-simfonic din creatia lui G.F.Handel, Joseph Haydn, L.van.Beethoven,W.A. Mozart, Ch.Gounod, G.Verdi .

În paralel activează ca profesor universitar doctor la Departamentul de Canto si Artele Spestacolului Muzical din UNMB. Intre 2008 și 2016 este Decan al Facultăţii de Interpretare din Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.

A publicat două cărţi pe tema sa predilectă – liedul românesc: Direcţii poetice în creaţia românească de lied a secolului XX şi Călătorie în lumea poetică a liedului românesc contemporan.

Este membră fondatoare  și președinte al Fundaţiei Culturale BIANCA, ce are ca scop principal promovarea muzicii românești. Începând cu anul 2017 a inițiat Concursul  Național OPERA START.

În anul 2010 a primit Premiul de Excelenţă în Interpretare al Forumului Muzical Român.

În 2011 i s-a conferit Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer

În anul 2013 a primit Premio alla cultura în cadrul Festivalului de Muzică Sacră de la Novara, Italia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *