Cristina Damian


Născută la Alba-Iulia, mezzosoprana Cristina Damian si-a început studiile muzicale la Liceul de Muzică si Arte din orașul natal, continuându-le apoi la Academia de Muzica Ghoerghe Dima din Cluj-Napoca la clasa Profesorului Dr. Gheorghe Roșu. A debutat in anul 2001 la Opera Națională Română din Cluj, interpretând rolul Dorabella din opera Cosi fan tutte de Wolfgang Amadeus Mozart. Începând cu același an, a fost angajată a operei mai sus amintite cantând roluri precum Carmen din opera Carmen de Georges Bizet, Maddalena in Rigoletto, sau Fenena in Nabucco de Giuseppe Verdi, Suzuki in Madama Butterfly de Giacomo Puccini, Hanna Glavary in Die Lustige Witwe de Franz Lehar, etc.

Începând cu anul 2008, pană in 2015, a fost angajată a Operei de Stat Hamburg (Staatsoper Hamburg) unde a avut ocazia să își diversifice repertoriul abordând atât roluri în opere germane precum Komponist in Ariadne auf Naxos de Richard Strauss, Octavian în Rosenkavalier de Richard Strauss, Waltraute în Walküre de Richard Wagner, precum și roluri din repertoriul italian de bel canto-Rosina in Il Barbiere di Siviglia de Gioacchino Rossini, Maffio Orsini in Lucrezia Borgia de Gaetano Donizetti, etc.

În anul 2010 a fost distinsă cu Premiul Operei de Stat din Hamburg

Dr. Wilhelm Oberdörffer-Preis, Stiftung zur Förderung der Hamburgischen Staatsoper, pentru merite deosebite. De asememea, alături de colectivul operei hamburgheze a înregistrat două CD-uri cu rolurile Waltraute si Zweite Norn, în operele Walküre, respectiv Götterdämmerung de Richard Wagner (Dirijor Simone Young) https://www.amazon.de/Ring-Nibelungen-Philharmoniker-Hamburg/dp/B009LRJ7UW, precum și un DVD în colaborare cu televiziunea ARTE cu opera Madama Butterfly de Giacomo Puccini, rolul Suzuki (Dirijor Alexander Joel). https://www.amazon.com/Puccini-Madama-Butterfly-Philharmoniker-Hamburg/dp/B00IKXQT04

Pe parcursul carierei, mezzosoprana a colaborat cu dirijori precum Zubin Mehta, Daniel Barenboim, Alfred Eschwe, Daniele Callegari, Sir Lawrence Foster, Cristian Mandeal, etc. De asemenea în anul 2019 a debutat pe scena Teatro alla Scala în premiera operei Die tote Stadt de Erich Wolfgang Korngold, rolul Brigitta, sub bagheta lui Alan Gilbert. Începând cu toamna anului 2019 este doctorand in cadrul Academiei de Muzică Gheorghe Dima, ocupând de asemenea funcția de Asistent Universitar la Catedra Facultății de Interpretare muzicală a aceleași instituții.

A colaborat  cu instituții de cultură precum Teatro alla Scala-Milano, Staatsoper unter den Linden-Berlin, Staatsoper Hamburg, Opera de Monte Carlo- Monaco, Teatro Comunale di Trieste, Bayerische Staatsoper-Munchen, Orchestra Radio-București, Opera Națională Română Cluj-Napoca, Filarmonica de Stat Transilvania Cluj-Napoca, etc. Anul viitor este invitată a Festivalului Internațional George Enescu pentru premiera românească operei Die Tote Stadt de E. W. Korngold.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *