Constantin Stanciu

Constantin Stanciu – personalitate recunoscută și apreciată a vieții muzicale românești -întrunește deopotrivă calitatea de solist concertist – violă și membru al Cvartetului VOCES, precum și de Profesor universitar doctor abilitat  – prestigios cadru didactic al Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași.

Absolvent eminent al aceleiași instituții de învățământ universitar muzical ieșean, a desfășurat încă din perioada studenției și până în prezent o deosebit de bogată activitate solistică în recitaluri şi concerte, cât și ca membru al unor formații camerale prestigioase.

A participat la numeroase festivaluri naţionale (Braşov, Timişoara, Arad, Piatra-Neamţ) şi internaţionale („George Enescu” -România; Germania, Italia, Olanda, Grecia, Cehia, Slovacia, Belgia, Israel, Austria, Turcia), realizând imprimări și interviuri pentru emisiuni de Radiodifuziune şi Televiziune.

Activitatea sa interpretativă, a cuprins numeroase turnee de concerte camerale în ţară şi în străinătate: S.U.A., Canada, Anglia, Suedia, Finlanda, Spania, Portugalia, Italia, Franţa, Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia, Rusia, Bulgaria, Turcia, Grecia, Norvegia, Austria, Germania, Belgia.

A desfășurat și o intensă activitate solistică, alături de importante orchestre simfonice din România și de peste hotare, colaborând cu reputați dirijori și artişti: Ion Baciu, Horia Andreescu, Radu Zvorişteanu,Aurel Niculescu, Emil Klein, Radu Ciornei, Liviu Buiuc, Martin Lovet, Igor Oistrach,Murray Pereira, Roef Dieter Arens, Luz Leschovich, Valentin Gheorghiu, Diana Pascal, Daniel Podlovschi.

A excelat în domeniul cameral, ca membru unor formații de excepție, precum Cvartetul Eutherpe(1974), Trio-ul Concentus Musicus (1981), culminând cu prolifica și îndelungata activitate artistică desfășurată din anul 1983 până în prezent, în cadrul Cvartetului Voces – considerat pe bună dreptate cea mai importantă și longevivă formaţie românească de cvartet de coarde, care din1980 a devenit ansamblu subvenţionat de statul român, iar din 1990 este Cvartetul Naţional al Societăţii Române de Radiodifuziune din Bucureşti.

În paralel cu bogata activitate artistic-interpretativă, maestrul Constantin Stanciu a desfășurat o fructuasă activitate didactică, încă din anii 1991, iar din anul 2013 până în prezent întrunește calitatea de profesor universitar doctor abilitat – plasându-se astfel pe cea mai înaltă treaptă a ierarhiei didactice universitare.  

A susţinut cursuri de măiestrie instrumentală şi de interpretare a Muzicii de cameră, devenind profesor onorific la:Coesfeld – Germania (1985 – 1988); Cluj-Napoca – Academia de Muzică Gheorghe Dima (începând cu 1996): Würzburg – Germania, la „Musikhochschule” (din 1997); Kerkrade – Olanda, la „Orlando Festival” (periodic, începând cu 1997).          

În decursul carierei sale muzicale a obținut numeroase premii și distincții, în ambele ipostaze – de interpret și de cadru didactic uniuversitar, personalitatea sa fiind citată în numeroase cronici, volume și în publicistica de specilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *