Petrea Gîscă

Cornistul Petrea Gîscă a urmat cursurile Şcolii generale din localitatea natală, după care a studiat la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Octav Băncilă” Iaşi (1973-1981), la clasa de corn a prof. Neculai Musteaţă. Şi-a desăvârşit studiile superioare de specialitate la Conservatorul „G. Enescu” (1981 -1985), cu prof. Constantin Petrea (corn), Iulia Bucescu (teorie şi solfegii), S. Păutza (orchestră), Ioan Husti(forme muzicale), Gabriela Ocneanu (istoria muzicii), Dumitru Sâpcu (muzică de cameră), Romeo Cozma (armonie); facultate  pe care a absolvit-o ca şef de promoţie. În 1984 a obţinut o bursă de studii, urmând Cursurile de perfecţionare muzicală de la Lanciano – Italia, cu prof. Sigilfrido Covizzi, precum şi cursuri de orchestră şi muzică de cameră. În 1990 a participat la Cursurile de vară de la Bayreuth – Germania.                                                                      

A obţinut titlul de Doctor în muzică (2009), cu summa cum laude (specializarea Interpretare muzicală), elaborând şi susţinând public teza cu tema Cornul în creaţia lui Franz Strauss şi Richard Strauss. Contribuţia lor la eman-ciparea tehnicii şi expresivităţii instrumentului, conducător ştiinţific prof. univ. dr. Nicolae Gâscă. În anul 2018 a obținut atestatul de abilitare în domeniul de studii universitare de doctorat – Muzică.

A fost membru în numeroase comisii la nivel național și internațional. Desfăşoară o activitate solistică constantă. A susţinut peste 80 de recitaluri şi a cântat, ca solist, peste 110 concerte cu toate orchestrele simfonice româneşti. A susţinut recitaluri în ţară, în Germania, Bulgaria şi Republica Moldova.

          A efectuat peste 90 de turnee artistice, în Germania, Olanda, Spania, Grecia, Franţa, Austria, Italia, Belgia, Gibraltar, Elveţia, Coreea de Sud, Cehoslovacia, Bulgaria, Republica Moldova etc. A concertat în prezenţa Papei Paulus al II-lea la Castel Gandolfo (Italia), 1984 şi alături de Filarmonica „Moldova”, la toate ediţiile Festivalului „G. Enescu” (1985 – prezent), precum şi în mari săli de concerte din Europa (Megaro Hall – Atena, Salle Gaveau, Unesco Hall – Paris, Tonhalle – Zürich, Concertgebow – Amsterdam, Gewandhaus – Leipzig, Schauspielhaus– Berlin etc.).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *