Tatiana Pocinoc

Pianista TATIANA  LAURA  POCINOC  este profesor universitar doctor abilitat la Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași.

A urmat cursurile preuniversitare la Liceul de Muzică Bacău, Conservatorul de Muzică din Alger (Algeria) şi Liceul de Muzică George Enescu Bucureşti, iar în 1986 a absolvit Conservatorul de Muzică  George Enescu din Iaşi. Și-a desăvârșit arta pianistică sub îndrumarea unor personalități ale vieții muzicale românești și internaționale: Gabriel Amiraş, Ioan Welt, Ovidiu Bălan  – Romania; Jean-Julien Galinier (Franţa), Michel Coletti (Canada), Hans Leygraf (Austria) şi a beneficiat de o bursă de studii la Accademia Chigiana din Siena (Italia) unde a lucrat cu Paul Badura-Skoda şi Michelle Campanella.

Din anul 1990 este cadru didactic al Universității de Arte George Enescu Iaşi, la Catedra de pian a Facultăţii de Interpretare Muzicală – în fruntea căreia s-a aflat în calitate de Secretar științific și Decan (2006 – 2012/ 2016 – 2020 FICSMT).

În 2004 a obținut titlul de  Doctor în muzică – Magna cum laude – la Universitatea Națională de Muzică București, iar din anul 2017 a dobândit, prin examenul de abilitare, statutul de îndrumător de doctorate în cadrul Școlii doctorale aparținând aceleiași universități.

Între anii 1999-2001 a fost profesor de pian la Institutul Superior de Muzică de la Sfax (Tunisia).

A susţinut numeroase concerte în compania unor orchestre simfonice de prestigiu și recitaluri în calitate de solist și în formații camerale – în România și peste hotare: Algeria, Bulgaria, Elveția, Germania, Israel, Italia, Moldova, Polonia, Rusia, Spania,Tunisia. A participat la concursuri de pian şi muzică de cameră, unde a obţinut premii și diplome, în calitate de pianist solist şi de acompaniator, realizând înregistrări Radio şi Tv, atât în România cât şi peste hotare, precum și un număr însemnat de CD și DVD.

            În domeniul cercetării muzicale a susţinut comunicări ştiinţifice şi a publicat la Editura Artes Iaşi  volumele: „Ornamentaţia în interpretarea pianistică” (2005), „Tradiție și înnoire în interpretarea muzicală”(2009) „Confluențe W.A. Mozart – Fr. Schubert”(2009), „Universul pianistic enescian” (2009).

 Printre distincțiile obținute de-a lungul timpului menționăm: Medalia Ionel Perlea pentru cariera artistică (1997), Ordinul cultural în grad de Ofițer, Medalia de bronz la Euro Invent – Salonul internațional al cărții, Donna di Malta – Sovereign Order of Sant John of Jerusalem – Knights of Malta, Diploma de onoarea pentru promovarea valorilor științei în lume, Diploma de onoare a Fundației Remember Enescu, includere în Who”s who România. Este președinte al Fundației Ars universalis România și vice președinte Ars universalis e.V. Germania, membru al Asociației Ed. Grieg Germania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *