Absolventă a Conservatorului „Ciprian Porumbescu”din București, Ioana Croitoru este în prezent conf.univ.dr. la catedra de vioară a Universității Naționale de MuzicăBucureștiși, totodată, șef al disciplinei Instrumente de coarde din cadrul aceleiași Universități.
Doamna Croitoru a studiat cu Ștefan Gheorghiu și Modest Iftinchi și a beneficiat și de îndrumarea violonistei Mihaela Martin. De asemenea, a participat la cursuri de vioară susținute de Tibor Varga, la Sion, în Elveția și cursuri de muzică de cameră și orchestră la Lanciano, Italia.
Activitatea sa artistică cuprinde concerte și recitaluri atât în țară cât și în străinătate, precum și înregistrări Radio, apariții la Televiziune sau înregistrări pe CD –„Trio SIG”, „Un secol de muzică tradițională românească” dar și participări la conferințe și simpozioane de specialitate recunoscute internațional. Palmaresul cuprinde numeroase premii la concursuri naționale și internaționale, dintre care menționăm, „Lira de Aur” (Suceava) și „Franco Verganti” (Stresa, Italia). De asemenea, este membră a ansamblului „Croitoru String Virtuosi”.
Pe lângă activitatea artistică, cea didactică este una foarte bogată, studenții doamnei Croitoru fiind prezenți atât la concursuri, cît și pe scenele de concert din țară și străinătate. De asemenea, susține masterclass-uri și este prezentă în jurii la concursuri de specialitate–„Jeunnesse Musicales”, „Lira de Aur”, „Paul Constantinescu”, „George Georgescu”,„Modest Iftinchi”, etc.
În anul 2006 Ioana Croitoru a obținut titlul de doctor în muzică cu Teza intitulată „Capriciile lui Niccolo Paganini –Componente stilistice și rezonanțe în timp” și portofoliul ei mai cuprinde alte două cărți de specialitate –„Paganiniana” și „Paganiniada”.